FB pixel ...
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Πώς να επιλέξω το ιδανικό μονόπετρο δαχτυλίδι; Οδηγός αγοράς 2023

Επιλέξτε το τέλειο μονόπετρο δαχτυλίδι για την αγαπημένη σας!

πρόταση γάμου με μονόπετρο δαχτυλίδι

Τι είναι το μονόπετρο δαχτυλίδι;

Μια πρόταση γάμου, ένας αρραβώνας ή μια «υπόσχεση» ζωής ολοκληρώνεται μοναδικά με το μονόπετρο δαχτυλίδι. Είναι το κόσμημα που εντυπωσιάζει και συγκινεί την κάθε γυναίκα για να πει το πολυπόθητο «I do» στον αγαπημένο της. Βέβαια, κάθε γυναίκα έχει το δικό της στυλ και είναι ξεχωριστή… όπως ακριβώς θα πρέπει να είναι και το μονόπετρο δαχτυλίδι της!

μονόπετρο δαχτυλίδι με μπριγιάν

Ποια είναι η ιστορία του μονόπετρου δαχτυλιδιού;

Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι τα διαμάντια προέρχονται από τους θεούς, ενώ οι Ρωμαίοι θεωρούσαν ότι είναι κομμάτια αστεριών από τον ουρανό. Το πρώτο, όμως, διαμαντένιο μονόπετρο, που προηγήθηκε από τις βέρες ως μια υπόσχεση γάμου, προσφέρθηκε από το Δούκα Maximillian της Αυστρίας στη Μαρία της Βουργουνδίας το 1477 ως σύμβολο της αγάπης του. Φυσικά, ακολούθησαν μονόπετρα με πολύτιμους λίθους, ιδιαίτερες τεχνικές και σχέδια κοπής διαμαντιών σε κλασικό ή μοντέρνο σχεδιασμό εξαίροντας την κομψότητα και την καλαισθησία των γυναικών. Μέχρι και σήμερα, τα μονόπετρα και οι βέρες αποτελούν βασικό στοιχείο ενός γάμου, με τα πιο εντυπωσιακά μονόπετρα να έχουν προσφερθεί σε βασίλισσες, πριγκίπισσες και διάσημες προσωπικότητες του θεάματος.

Τι συμβολίζει το μονόπετρο δαχτυλίδι;

Το μονόπετρο δαχτυλίδι αποτελεί το σημαντικότερο κομμάτι μιας μοναδικής πρότασης γάμου. Είναι το κόσμημα που συμβολίζει την αγάπη, τον έρωτα και τη δέσμευση του άνδρα προς τη γυναίκα με την επιθυμία η σχέση τους να κρατήσει για πάντα. Συνήθως, το μονόπετρο δαχτυλίδι είναι μια δημιουργία σε κυκλικό σχήμα, χωρίς δηλαδή αρχή, μέση και τέλος, όπως ακριβώς και η «αιώνια αγάπη»!

Σε ποιο χέρι φοράμε το μονόπετρο;

Το μονόπετρο δαχτυλίδι είθισται να το φοράει η γυναίκα στον παράμεσο του αριστερού της χεριού ως ένδειξη του αρραβώνα με τον αγαπημένο της. Φυσικά, η επιλογή αυτή δεν είναι τυχαία, καθώς από εκεί περνά η φλέβα της καρδιάς, δίνοντας έτσι ακόμη έναν συναισθηματικό συμβολισμό στο ξεχωριστό αυτό κόσμημα. Την ημέρα του γάμου, σύμφωνα με την παράδοση, το μονόπετρο δαχτυλίδι τοποθετείται στον παράμεσο του δεξιού χεριού. Συνήθως, οι περισσότερες γυναίκες επιλέγουν να φορούν το μονόπετρο δαχτυλίδι μαζί με τη βέρα τους δημιουργώντας έναν αρμονικό συνδυασμό, ειδικά αν τα κοσμήματα ταιριάζουν στο χρώμα του μετάλλου και στο σχέδιο. Από την άλλη, αν πρόκειται για δυο διαφορετικά σχέδια κοσμημάτων αρκετές γυναίκες επιλέγουν να φορούν τη βέρα στο δεξί χέρι και το μονόπετρο δαχτυλίδι στο αριστερό. Μπορείτε να κάνετε όποια επιλογή θέλετε ανάλογα με τις ανάγκες της καθημερινότητας ή του στυλ σας!

μονόπετρο δαχτυλίδι αρραβώνα

Ποια πέτρα να επιλέξω;

Μια ερώτηση που «βασανίζει» τους περισσότερους άνδρες πριν την πολυπόθητη πρόταση γάμου! Άλλωστε, η πέτρα του μονόπετρου δαχτυλιδιού διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο κόσμημα, ενώ αποτελεί από μόνη της έναν συμβολισμό. Σας παραθέτουμε, λοιπόν, κάποιες χρήσιμες πληροφορίες για να διευκολύνουμε την αναζήτησή σας. Φυσικά, στο kountouratzis.gr είμαστε πάντα πρόθυμοι να σας βοηθήσουμε και να λύσουμε κάθε απορία σας!

Διαμάντι

Το διαμάντι αποτελεί τον δημοφιλέστερο πολύτιμο λίθο και αδιαμφισβήτητα την πιο κλασική και κομψή επιλογή για μονόπετρο δαχτυλίδι. Η λέξη «αδάμας» σημαίνει αδάμαστος, αυτός που δεν δαμάζεται εύκολα, χαρακτηριστικό για το οποίο είναι ευρέως γνωστό το διαμάντι. Η σκληρότητα αυτής της ορυκτής πέτρας, μόλις τον περασμένο αιώνα κατέστη δυνατόν να επεξεργαστεί και αναδειχθεί στον πιο λαμπερό πολύτιμο λίθο με διαχρονική αξία. Είναι χρήσιμο, λοιπόν, πριν προβείτε στην αγορά του να γνωρίζετε τα 4C’s των διαμαντιών (Carat, Clarity, Color & Cut) και ποιο ρόλο παίζουν στην ποιότητα και φυσικά στην τιμή του!

1. Cut: Η κοπή του διαμαντιού

Η κοπή (cut) ενός διαμαντιού συμβάλλει καθοριστικά στην αξία του, καθώς αποτελεί τη διαδικασία που δίνει σχήμα στην ορυκτή πέτρα. Υπάρχουν διάφορα είδη κοπής: pear, baquette, emerald, princess, heart, oval, marquise, lozenge, asscher, radiant, cushion, με την round brilliant να αποτελεί τη δημοφιλέστερη και όχι άδικα! Η κοπή brilliant απαιτεί τη μέγιστη ακρίβεια, επιμέλεια και δεξιοτεχνία από την πλευρά του τεχνίτη για να έχουμε ένα εκθαμβωτικό αποτέλεσμα!

2. Carat: Τα καράτια του διαμαντιού

Το καράτι είναι η μονάδα μέτρησης βάρους ενός διαμαντιού και ισούται με 0,2 γραμμάρια. Βέβαια, δυο διαμάντια του ίδιου βάρους μπορεί να έχουν διαφορετική τιμή, καθώς συνυπολογίζονται και οι άλλοι τρεις βασικοί παράγοντες.

3. Color: Το χρώμα του διαμαντιού

Το χρώμα των διαμαντιών επηρεάζεται από διάφορους χημικούς παράγοντες. Ουσιαστικά, όταν αναφερόμαστε στο χρώμα ενός λευκού διαμαντιού, αναφερόμαστε στην «απουσία» του χρώματος. Όσο πιο διάφανο, λοιπόν, είναι ένα λευκό διαμάντι, τόσο πιο σπάνιο και μοναδικό είναι, κάτι φυσικά που επηρεάζει και την τιμή του.  Το Γεμολογικό Ινστιτούτο Αμερικής (GIA) εκτιμώντας το χρώμα, τον τόνο και την ένταση της απόχρωσης εισήγαγε ένα διεθνές σύστημα μέτρησης με τη χρήση γραμμάτων της αλφαβήτας, το οποίο έχει ως εξής:

  1. D (Exceptional White+ = Εξαιρετικό Λευκό+)
  2. E (Exceptional White = Εξαιρετικό Λευκό)
  3. F (Rare White+ = Σπάνιο Λευκό+)
  4. G (Rare White = Σπάνιο Λευκό)
  5. H (White = Λευκό)
  6. I/J (Slightly Tinted White = Ελαφρώς Σκούρο Λευκό)
  7. K/L (Tinted White = Σκούρο Λευκό)
  8. M (Tinted Color = Σκούρο Λευκό)

Οι διαφορές που μπορεί να έχει ένα διαμάντι χρώματος E με ένα διαμάντι χρώματος F μπορεί να μην είναι ορατές με γυμνό μάτι, παρόλα αυτά η διαφορά είναι αισθητή στην αξία και την τιμή τους.

4. Clarity: Η καθαρότητα του διαμαντιού

Η καθαρότητα ενός διαμαντιού σχετίζεται με τα εγκλείσματα, τις εσωτερικές ατέλειες και προσμείξεις που φέρει η ορυκτή πέτρα. Φυσικά, τα εγκλείσματα δεν είναι τα ίδια για κάθε διαμάντι· ποικίλλουν, δηλαδή, ως προς τον αριθμό, το μέγεθος, τη θέση, το χρώμα καθώς και την φυσικότητά τους. Η αξιολόγησή τους γίνεται με ειδικό φακό μεγέθυνσης ή μικροσκοπίου κλίμακας 10Χ. Κανένα διαμάντι δεν είναι μπορεί να είναι απολύτως ίδιο με ένα άλλο, ενώ όσο πλησιάζει στην τελειότητα αυξάνεται και η αξία και η μοναδικότητά του. Η κλίμακα αξιολόγησης έχει ως εξής:

  1. FL (Flawless – μη ορατά έγκλειστα)
  2. IF (Internally Flawless – μη ορατά έγκλειστα)
  3. VVS1/ VVS2 (Very, Very Slightly Included 1/ 2 – πολύ μικρά έγκλειστα, πολύ δύσκολο να εντοπιστούν από ειδικούς)
  4. VS1/  VS2 (Very Slightly Included 1/ 2 – πολύ μικρά έγκλειστα, δύσκολο να εντοπιστούν από ειδικούς)
  5. SI1/ SI2 (Slightly Included 1/ 2 – μικρά έγκλειστα, εντοπίζονται εύκολα από ειδικούς)
  6. I1/ I2 (Inclusions 1/ 2 – έγκλειστα που εντοπίζονται εύκολα και επηρεάζουν τη διαύγεια του διαμαντιού)
Κountouratzis μονόπετρο δαχτυλίδι με μπριγιάν από λευκόχρυσο 18 καρατίων
Μονόπετρο Δαχτυλίδι Με Μπριγιάν Από Λευκόχρυσο Κ18

Ζιργκόν

Η πέτρα ζιργκόν αποτελεί εξέχουσα επιλογή για την κατασκευή κοσμημάτων και φυσικά μονόπετρων δαχτυλιδιών. Το λευκό-διαφανές ζιργκόν είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό και λαμπερό με βασικότερο πλεονέκτημα την αξία του. Είναι ο σημαντικότερος ανταγωνιστής του διαμαντιού λόγω της ομοιότητας μαζί του και της προσιτής τιμής του.

Πολύτιμοι & Ημιπολύτιμοι λίθοι

Την τελευταία δεκαετία όλο και περισσότερα ζευγάρια αναζητούν εναλλακτικές και πρωτότυπες δημιουργίες θέλοντας να ξεφύγουν από το παραδοσιακό μονόπετρο δαχτυλίδι. Οι επιλογές με πολύτιμους λίθους, όπως ζαφείρι, σμαράγδι, ρουμπίνι, ακουμαρίνα, αμέθυστο, μαύρο διαμάντι, τοπάζι, μοργκανίτη και τουρμαλίνη αποτελούν την νέα τάση στα μονόπετρα δαχτυλίδια και πολλές φορές συνδυάζονται με τις γενέθλιες πέτρες των γυναικών. «Το μπλε ζαφείρι, το σμαράγδι και το ρουμπίνι είναι οι τρεις «κυρίαρχες» πέτρες όσον αφορά στους πολύτιμους λίθους που ζητούνται», δήλωσε η Shannon Delany-Ron, Chief Marketing Officer (CMO) στο JamesAllen.com. Επίσης, δεν είναι λίγοι αυτοί που επιθυμούν να διαφοροποιηθούν επιλέγοντας ένα όμορφο μαργαριταρένιο δαχτυλίδι για τον αρραβώνα τους. Οι δημιουργίες με πέτρες σε εντυπωσιακά χρώματα είναι αμέτρητες και για κάθε budget!

Κountouratzis μονόπετρο δαχτυλίδι με ρουμπίνι και μπριγιάν από λευκόχρυσο 18 καρατίων
Μονόπετρο Με Ρουμπίνι Και Μπριγιάν Από Λευκόχρυσο Κ18

Ποιο «δέσιμο» να επιλέξω;

Το στυλ της συντρόφου σας παίζει καθοριστικό παράγοντα για το μονόπετρο δαχτυλίδι που επιθυμείτε να της χαρίσετε. Εντυπωσιακοί σκελετοί σε κλασικό, μοντέρνο, λιτό, glamorous, minimal ή παραδοσιακό σχεδιασμό θα αναδείξουν την επιλογή σας. Μερικά από τα επικρατέστερα «δεσίματα» δαχτυλιδιών είναι το solitaire, το six prong & το halo˙ ενώ εντυπωσιακοί τύποι όπως 3-stone ring, cluster, illusion, tension, vintage, pavé, bezel και channel αποτελούν εναλλακτικές και ιδιαίτερες επιλογές που θα κάνουν το δαχτυλίδι για την αγαπημένη σας να ξεχωρίζει!

σχεδιασμός και στυλ μονόπετρου δαχτυλιδιού

Χρυσό, λευκόχρυσο ή ροζ χρυσό μονόπετρο και πόσα καράτια;

Αρχικά, όσον αφορά στο χρώμα του μετάλλου, θα πρέπει να γίνει μια διευκρίνηση μεταξύ του λευκόχρυσου και της πλατίνας, καθώς η εξωτερική ομοιότητα στο χρώμα τους συχνά οδηγεί σε συγχύσεις. Ο λευκόχρυσος και η πλατίνα είναι δυο διαφορετικά μέταλλα, με την πλατίνα να είναι πιο σκληρό και βαρύ μέταλλο, δυο στοιχεία που δυσκολεύουν την επεξεργασία της (π.χ. αλλαγή στο νούμερο του δαχτυλιδιού). Ο λευκόχρυσος από την άλλη είναι χρυσός λευκού χρώματος που επιδέχεται επεξεργασία και με την επιπλατίνωση έχουμε την τελική του μορφή. Αποτελεί τη δημοφιλέστερη επιλογή για μονόπετρο δαχτυλίδι, καθώς συνδυάζεται υπέροχα με τα διαμάντια, τα ζιργκόν και τους περισσότερους πολύτιμους λίθους. Φυσικά, ιδιαίτερη είναι και η επιλογή ενός μονόπετρου δαχτυλιδιού σε κίτρινο ή ροζ χρυσό, ειδικά αν φορεθεί συνδυαστικά με τη βέρα σας. Αν παρόλα αυτά ανήκετε στους αναποφάσιστους, μπορείτε να επιλέξετε ένα δίχρωμο μονόπετρο δαχτυλίδι, το οποίο εξασφαλίζει τη δυνατότητα περισσότερων συνδυασμών με άλλα κοσμήματα.

Τα καράτια (karats) του χρυσού αποτελούν τη μονάδα μέτρησης της περιεκτικότητας του καθαρού χρυσού σ’ ένα κόσμημα. Η υψηλότερη μορφή χρυσού είναι τα 24Κ, δηλαδή περιεκτικότητα 1000/1000, όμως δεν ενδείκνυται για την κατασκευή κοσμημάτων, καθώς η απουσία άλλων στοιχείων καθιστά αυτόν τον τύπο χρυσού μαλακό και εύκαμπτο. Τα 22Κ έχουν 22 μέρη καθαρό χρυσό και τα υπόλοιπα 2 άλλα μέταλλα, ομοίως τα 18Κ, τα 14Κ, τα 9Κ κ.ο.κ. Ιδανική επιλογή είναι ένα μονόπετρο 18 Καρατίων στο οποίο μπορεί να καρφωθεί η πέτρα ή οι πέτρες της επιλογής σας και να έχετε ένα εντυπωσιακό και συνάμα ασφαλές αποτέλεσμα.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Last but not least… για την επιλογή σας!

Αναμφίβολα, η αναζήτηση ενός μονόπετρου δαχτυλιδιού συνδυάζεται… και με το κόστος! Η εποχή που θεωρούσαν ότι «πρέπει να ξοδέψεις μισθό 2-3 μηνών για το δαχτυλίδι αρραβώνων» έχει παρέλθει. Δεν χρειάζεται να δώσετε μια περιουσία για να εντυπωσιάσετε την σύντροφό σας! Σκεφτείτε, όμως, ότι αυτό το κόσμημα θέλετε να το φοράει για το υπόλοιπο της ζωής σας και αυτό θα γίνει μόνο αν είναι καλής ποιότητας. Μια χρήσιμη συμβουλή, λοιπόν, είναι να υπολογίσετε το ποσό που θέλετε να διαθέσετε για αυτή την επένδυση, πριν ξεκινήσετε το «ταξίδι» της αναζήτησης. Υπάρχουν αμέτρητες επιλογές μονόπετρων δαχτυλιδιών για κάθε budget. Η απόφαση είναι δίκη σας!

Μονόπετρα Δαχτυλίδια Kountouratzis

Η πολυετής εμπειρία μας στον χώρο του κοσμήματος από το 1960 θα μετατρέψει την αναζήτηση δαχτυλιδιού για την αγαπημένη σας σε μια μοναδική και συναρπαστική εμπειρία. Στο kountouratzis.gr θα βρείτε αμέτρητες επιλογές σε μονόπετρα δαχτυλίδια με διαμάντι, αλλά και μονόπετρα δαχτυλίδια με ζιργκόν ή πολύτιμους λίθους άριστης κατασκευής με εγγύηση της ποιότητας και των χαρακτηριστικών τους. Το κοσμηματοπωλείο μας διαθέτει μια ξεχωριστή συλλογή από δαχτυλίδια αρραβώνων σε κίτρινο, λευκό ή ροζ χρυσό 14Κ ή 18Κ για να επιλέξετε το ιδανικό δαχτυλίδι που θα επισφραγίσει τον έρωτά σας! Φυσικά, είμαστε εδώ για να σας συμβουλεύσουμε και να σας καθοδηγήσουμε σε αυτή την ξεχωριστή επιλογή που θα ολοκληρώσει την πρόταση γάμου στον άνθρωπο της ζωής σας.

Στην πιο σημαντική στιγμή της ζωής σας η kountouratzis.gr είναι πάντα δίπλα σας για να σας προσφέρει τη βοήθεια και την καθοδήγηση που χρειάζεστε για αυτή τη μοναδική αγορά! Αν επιθυμείτε να κάνετε πρόταση γάμου ή ένα ξεχωριστό δώρο στη σύντροφό σας, επισκεφθείτε το κατάστημά μας ή το kountouratzis.gr και σίγουρα θα βρείτε το δαχτυλίδι των ονείρων σας!

Μην ξεχνάτε ότι μπορείτε να επισκέπτεστε και το blog μας για χρήσιμες πληροφορίες και άρθρα σχετικά με τα κοσμήματα και τα ρολόγια!

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest