FB pixel ...
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Ποιος είναι ο δικός σου γενέθλιος λίθος;

Ανακάλυψε τον δικό σου γενέθλιο λίθο και τις ιδιότητές του!

ποιος είναι ο γενέθλιος λίθος σας

Τι είναι ο γενέθλιος λίθος;

Ο γενέθλιος λίθος είναι η πολύτιμη ή ημιπολύτιμη πέτρα που σχετίζεται με τον μήνα της γέννησης μας και φέρνει στη ζωή μας τύχη. Κάθε μήνας συνδέεται με μία ή περισσότερες πέτρες που φέρουν μοναδικά και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, ενώ παράλληλα λέγεται ότι διαθέτουν και θεραπευτικές ιδιότητες! Φυσικά, απευθύνονται σε όλους μας ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, καταγωγής ή θρησκείας. Ποιος είναι, λοιπόν, ο δικός σου πολύτιμος γενέθλιος λίθος;

Birthstones: Η αρχή

Από την αρχαιότητα αρκετοί ήταν αυτοί που πίστευαν στις ιδιαίτερες δυνάμεις που είχαν οι πολύτιμοι ή ημιπολύτιμοι λίθοι συνδέοντας τους με την καλοτυχία, την υγεία και την ευζωία. Βέβαια, εκείνη την εποχή ο γενέθλιος λίθος και οι μυστικές του δυνάμεις σχετίζονταν περισσότερο με το χρώμα της πέτρας. Δεν είναι πάντως λίγες οι πολύτιμες πέτρες που έχουν συνδεθεί με μύθους, θρύλους, ιστορίες και θρησκείες.

Η πανοπλία του Ααρών (Βίβλος) που ήταν διακοσμημένη με 12 πολύτιμους και ημιπολύτιμους λίθους, αντιπροσωπεύοντας έτσι τις 12 φυλές του Ισραήλ, φαίνεται να είναι μάλλον η απαρχή για να συνδεθούν οι πολύτιμες πέτρες με τους 12 μήνες του χρόνου. Βέβαια, οι Ρωμαίοι και οι Άραβες συσχέτισαν και αυτοί τις πολύτιμες πέτρες με τους δώδεκα μήνες του έτους και με τα ζώδια. Η πληθώρα των διαφορετικών ονομασιών, αλλά και η ανακάλυψη νέων πετρών καθιστούσε δύσκολη τη δημιουργία ενός διεθνούς καταλόγου γενέθλιων λίθων.  Μόλις, το 1912 έγινε μια προσπάθεια από την Εθνική Ένωση Κοσμηματοπωλών της Αμερικής (American National Association of Jewelers) να οριστικοποιηθεί η λίστα με τις γενέθλιες πέτρες και όλες τις πληροφορίες που έχουμε για αυτές.

Σήμερα, λοιπόν, έχει την εξής μορφή:

Ιανουάριος: Γρανάτης ή Γρανάδα (Red Garnet)

Ο Γρανάτης είναι ο γενέθλιος λίθος για όσους έχουν γεννηθεί τον μήνα Ιανουάριο. Ο γρανάτης ή γρανάδα προέρχεται από τη λατινική λέξη «granatus» που σημαίνει ρόδι, καθώς έχει το ίδιο κόκκινο χρώμα και παρουσιάζει ομοιότητα με τους σπόρους του καρπού. Το έντονο κατακόκκινο χρώμα του λίθου είναι από τα βασικά χαρακτηριστικά του, αν και μπορεί να τον συναντήσουμε και σε άλλες αποχρώσεις, όπως ροζ, κίτρινο, πορτοκαλί, καφέ, πράσινο και μωβ.

Ο γρανάτης ή γρανάδα αποτελούσε δημοφιλής επιλογή από τους Αιγυπτίους για τα κοσμημάτα των Φαραώ, αλλά και αργότερα παρατηρείται συχνά η χρήση του σε βικτωριανά κοσμήματα. Η λάμψη και το βαθύ κόκκινο χρώμα του Γρανάτη εμπνέουν την αγάπη, τον έρωτα και την αφοσίωση. Συμβολίζει την πίστη και το θάρρος, ενώ ως τυχερή γενέθλια πέτρα πιστεύεται ότι χαρίζει αρμονία, ευημερία, οξεία αντίληψη, ενεργητικότητα και επιτυχία σε αυτούς που τη φορούν. Παράλληλα, διαθέτει θεραπευτικές ιδιότητες σχετικές με την καρδιά και το αίμα.

Φεβρουάριος: Αμέθυστος (Amethyst)

Ο Αμέθυστος είναι η τυχερή πέτρα σε βιολετί χρωματισμούς για όσους έχουν γενέθλια τον Φεβρουάριο. Το όνομά του είναι συνδεδεμένο με την Αρχαία Ελλάδα και τον θεό Διόνυσο, καθώς πίστευαν πως όποιος κατέχει αυτή την πέτρα δεν μεθάει [α(στερ.) + μεθύω], όταν πίνει κρασί. Σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή του μύθου, η Αμέθυστος ήταν μια γυναίκα που ο μεθυσμένος Διόνυσος μέσα στη μανία του κατεδίωξε για να της εκδηλώσει τον έρωτα του. Η Αμέθυστος, για να σωθεί από τη διονυσιακή τρέλα, προσευχήθηκε στους θεούς και η θεά Άρτεμις, για να την προστατεύσει, την μεταμόρφωσε σε λευκή πέτρα. Η ταπείνωση και η μετάνοια του Διονύσου μπροστά στο πέτρινο άγαλμα έγιναν δάκρυα που χάρισαν το βιολετί χρώμα στην πέτρα.

Ο γοητευτικός αυτός λίθος της οικογένειας του χαλαζία παρουσιάζει ποικιλία στις αποχρώσεις από έντονο βαθύ μωβ σε απαλό λιλά, ενώ παράλληλα διαφέρει στα μεγέθη και στις κοπές. Ο Αμέθυστος αποτελούσε δημοφιλή επιλογή στη δημιουργία πολυτελών κοσμημάτων, ιδιαίτερα σε στέμματα, περιδέραια και δαχτυλίδια βασιλικών οικογενειών, καθώς θεωρούσαν ότι φέρει πλούτη και δύναμη. Έχει συνδεθεί με τη φαντασία, τη δημιουργικότητα και τη διαίσθηση, ενώ παράλληλα συμβολίζει την αρμονία, την αυτοσυγκέντρωση και τον αυτοέλεγχο. Επίσης, δεν είναι λίγοι αυτοί που επιλέγουν κοσμήματα με Αμέθυστο για την 6η ή 17η επέτειο γάμου, καθώς αποτελεί τον λίθο της αγάπης και της αφοσίωσης. Ένας ξεχωριστός και ιδιαίτερα εντυπωσιακός γενέθλιος λίθος με πλήθος θεραπευτικών ιδιοτήτων κυρίως ενάντια στο άγχος, την πνευματική κόπωση και την αρνητική ενέργεια.

Μάρτιος: Ακουαμαρίνα & Bloodstone

Η Ακουαμαρίνα (Aquamarine) και το Bloodstone είναι οι δυο τυχερές πέτρες για όσους έχουν γενέθλια τον Μάρτιο. Ανόμοιες και διαφορετικές πέτρες μεταξύ τους με κοινό σημείο την ευρωστία για όποιον τις φοράει.

Η Aquamarine είναι μια ιδιαίτερη πέτρα στους γαλαζοπράσινους χρωματισμούς της θάλασσας από την οποία προήλθε και το όνομά της (aqua & marina). Παρουσιάζει μοναδική καθαρότητα, γι’ αυτό άλλωστε έχει συνδεθεί από την αρχαιότητα με την πνευματική και ψυχική διαύγεια, ενώ αποτελούσε και τυχερή πέτρα για τους ναυτικούς. Μέχρι και σήμερα η Ακουαμαρίνα συμβολίζει την ελπίδα, τη φρεσκάδα της νιότης και την υγεία προσφέροντας στον κάτοχό της διορατικότητα, τόλμη και ψυχική ισορροπία. Αυτός ο εντυπωσιακός γενέθλιος λίθος έχει συνδεθεί με την αφοσίωση και την καλοτυχία που φέρνει στον έγγαμο βίο, ενώ επιλέγεται και ως δώρο για την 19η επέτειο γάμου. Μια εκπληκτική πέτρα που ξεχωρίζει για τη διαφάνειά της και επηρεάζει θετικά το νευρικό και ορμονικό σύστημα του ανθρώπου.

Το Bloodstone ή Ηλιοτρόπιο είναι μια ανθεκτική και αδιαφανής ποικιλία χαλκηδόνιου συνήθως σε σκούρο πράσινο χρώμα με έντονα κόκκινα σημεία. Για αιώνες αποτελούσε βασική πέτρα για την κατασκευή φυλαχτών, ενώ λέγεται ότι σχηματίστηκε από τις κηλίδες αίματος του Χριστού που έπεσαν στον σκούρο πράσινο ίασπι, ο οποίος βρισκόταν στη βάση του Σταυρού.  Το Bloodstone συμβολίζει τη δύναμη, τη ζωντάνια, την ενέργεια και το θάρρος.

Απρίλιος: Διαμάντι (Diamond)

Ο γενέθλιος λίθος του Απριλίου είναι το Διαμάντι, ο λαμπρότερος και δημοφιλέστερος λίθος από όλους. Το Διαμάντι οφείλει την ονομασία του στο βασικότερο χαρακτηριστικό του, τη σκληρότητα, καθώς στα αρχαία ελληνικά αδάμας σημαίνει άθραυστος, ανίκητος, αήττητος. Είναι το πιο σκληρό από τα ορυκτά και το μοναδικό που αποτελείται από ένα μόνο στοιχείο της φύσης, τον άνθρακα. Η διαύγεια, η λάμψη και η απαράμιλλη ομορφιά του καθιστούν το Διαμάντι τον πιο αγαπητό και περιζήτητο λίθο στην ιστορία των κοσμημάτων. Συμβολίζει την δύναμη, το κάλλος, την καθαρότητα και την αγάπη, γι΄ αυτό και μέχρι σήμερα αποτελεί τη βασική επιλογή για το δαχτυλίδι των αρραβώνων. Πολλοί θεωρούν ότι ενισχύει τη διορατικότητα, χαρίζει τόλμη και οδηγεί στην ευδαιμονία τον ιδιοκτήτη του. Το Διαμάντι λέγεται ότι έχει και θεραπευτικές ιδιότητες, καθώς απομακρύνει την αρνητική ενέργεια και τους φόβους για το μέλλον. Αποτελεί το απόλυτο δώρο για τη 10η, την 60η και την 75η επέτειο γάμου ως σύμβολο του αιώνιου δεσμού δυο ανθρώπων.

Μάιος: Σμαράγδι (Emerald)

Το Σμαράγδι ή Σμάραγδος ανήκει στην οικογένεια της βηρύλλου και αποτελεί τον τυχερό γενέθλιο λίθο για τον μήνα Μάιο. Το σαγηνευτικό πράσινο χρώμα της πέτρας ταιριάζει απόλυτα με την εποχή της Άνοιξης και της ανθοφορίας, γι΄αυτό άλλωστε αποτελεί σύμβολο αναγέννησης, ανανέωσης και αφθονίας εδώ και πολλές χιλιετίες. Στην Αρχαία Ελλάδα και στην Αίγυπτο το Σμαράγδι ήταν ιδιαίτερα αγαπητός και δημοφιλής πολύτιμος λίθος για την κατασκευή κοσμημάτων˙ μάλιστα, η Κλεοπάτρα λέγεται πως ήταν λάτρης των Σμαραγδιών. Αρκετοί πίστευαν πως το Σμαράγδι είχε και θεραπευτικές ιδιότητες βοηθώντας στην πνευματική και σωματική ξεκούραση. Ο γενέθλιος λίθος με το μαγευτικό καταπράσινο χρώμα έχει συνδεθεί κατά καιρούς με την επιτυχία, τη δημιουργικότητα και την ευημερία, ενώ συνηθίζεται να χαρίζεται ως δώρο στην 20η και 35η επέτειο γάμου. Σήμερα, αποτελεί μια εναλλακτική και πρωτότυπη επιλογή μονόπετρου δαχτυλιδιού.

Ιούνιος: Μαργαριτάρι (Pearl), Αλεξανδρίτης (Alexandrite) & Φεγγαρόπετρα (Moonstone)

Το Μαργαριτάρι, ο Αλεξανδρίτης και η Φεγγαρόπετρα είναι οι τρεις τυχερές πέτρες που αντιπροσωπεύουν τις ανόμοιες και διαφορετικές πτυχές όσων έχουν γεννηθεί τον Ιούνιο.

Το Μαργαριτάρι είναι ο μόνος πολύτιμος λίθος που προέρχεται από ζωντανά πλάσματα. Η σκληρότητα της πέτρας συντελείται από τους μαλακούς ιστούς των μαργαριτοφόρων στρειδιών, όταν νιώσουν ενόχληση ή απειλή. Τα στρείδια, λοιπόν, για να προστατευθούν παράγουν μια λεία σκληρή κρυστάλλινη ουσία,  το μάργαρο (ανθρακικό ασβέστιο) από το οποίο προήλθε και η ονομασία του λίθου. Η μυστηριώδης προέλευση των Μαργαριταριών από τα βάθη των ωκεανών, των λιμνών και των ποταμών έχει δημιουργήσει αρκετούς μύθους και δοξασίες γύρω από το όνομα τους.

Τα Μαργαριτάρια συνήθως έχουν ένα κρεμώδες λευκό χρώμα με μια ιριδίζουσα λάμψη που δημιουργεί την ψευδαίσθηση πολύχρωμων αποχρώσεων. Η μοναδική λάμψη τους έχει συνδεθεί με την αγνότητα, την αθωότητα και την αρετή, γι΄αυτό άλλωστε και παραδοσιακά αποτελούσαν δώρο γάμου. Από την άλλη, ιδιαίτερα σπάνια θεωρούνται τα μαύρα μαργαριτάρια, γι’ αυτό, ως επί το πλείστον, καλλιεργούνται. Στην πραγματικότητα, βέβαια, δεν είναι μαύρα, αλλά έχουν περισσότερο ένα πράσινο, μωβ, μπλε ή ασήμι χρωματισμό. Παρόλο που τα Μαργαριτάρια είναι ο τυχερός γενέθλιος λίθος του Ιουνίου, έχουν λατρευτεί από όλες τις γυναίκες παγκοσμίως και θεωρούνται μια διαχρονική επιλογή κομψότητας και στυλ!

Μοναδικά μαργαριταρένια κοσμήματα στο kountouratzis.gr.

Ο Αλεξανδρίτης είναι μια εντυπωσιακή και ονειρεμένη πέτρα της οικογένειας χρυσοβηρύλλου. Θα μπορούσε κανείς να τον αποκαλέσει και «χαμαιλέων», καθώς μεταβάλλεται το χρώμα του από πράσινο σε μωβ ή βαθύ κόκκινο ανάλογα με το φως που απορροφά. Λόγω της ιδιαιτερότητάς του να μεταλλάσσεται, αλλά και της σπανιότητάς του, ο Αλεξανδρίτης συγκαταλέγεται στη λίστα με τις πιο ακριβές και περιζήτητες πέτρες στον κόσμο. Αποτελεί σύμβολο της καλοτυχίας, της μακροζωίας και δημιουργικότητας, ενώ έχει συνδεθεί με τις μεταμορφώσεις και τις εναλλαγές της ζωής. Θεωρείται ότι ισορροπεί τη λογική με τα συναισθήματα, προσφέρει ψυχική ηρεμία και ενθαρρύνει τον ρομαντισμό στη ζωή του κατόχου του. Ο Alexandrite εκτός από τυχερός γενέθλιος λίθος, αποτελεί το δώρο για την 55η επέτειο γάμου.

Η Φεγγαρόπετρα (Moonstone) είναι ένας εντυπωσιακός λίθος με σαγηνευτική ομορφιά γνωστός και ως «ο λίθος της ανανέωσης». Παρόλο που συναντάται σε πολλά χρώματα, η καλύτερη και πιο εντυπωσιακή εκδοχή της πέτρας είναι αυτή σε άχρωμο φόντο με την ιριδίζουσα γαλάζια και ασημένια λάμψη, όμοια με τη Σελήνη. Οι Αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι είχαν συνδέσει τη φεγγαρόπετρα με τις σεληνιακές θεότητες, γιατί θεωρούσαν πως οξύνει την διορατικότητα και τις μαντικές ικανότητες. Μέχρι και σήμερα αποτελεί σύμβολο της καλοτυχίας, της αγάπης και της γονιμότητας.

Ιούλιος: Ρουμπίνι (Ruby)

Ο γενέθλιος λίθος του Ιουλίου είναι το εκθαμβωτικό Ρουμπίνι. Η εντυπωσιακή πολύτιμη πέτρα πήρε το όνομά της από το «φλογερό» κόκκινο χρώμα της (< λατ. rubeus < ruber = ερυθρός, κόκκινος), ενώ μπορεί να τη συναντήσει κανείς σε ροζ, σκούρο κόκκινο ή καφέ χρώμα. Ανήκει στην οικογένεια του κορουνδίου και μετά το διαμάντι είναι ο πιο σκληρός ορυκτός λίθος. Το Ρουμπίνι ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής λίθος στην αρχαία Ινδία, όπου και ονομάστηκε «βασιλιάς των πολύτιμων λίθων» για τη σπανιότητα και την απαράμιλλη ομορφιά του. Μέχρι και σήμερα αποτελεί σύμβολο του πάθους, της δύναμης, της σοφίας και του πλούτου, ενώ ως τυχερή γενέθλια πέτρα πιστεύεται ότι χαρίζει ευτυχία, τόλμη, αγάπη και δημιουργικότητα σε αυτούς που τη φορούν. Η επιλογή ενός κοσμήματος με Ρουμπίνι θεωρείται από πολλούς και ως έκφραση απόλυτης αγάπης και έρωτα, γι΄αυτό και είθισται ως δώρο για την 15η, την 40η και την 80η επέτειο γάμου ενός ζευγαριού.

Ανακαλύψτε μοναδικά κοσμήματα με ρουμπίνι στο kountouratzis.gr. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Ρουμπίνι διαβάστε το σχετικό άρθρο «Ρουμπίνι: Η πέτρα του πάθους».

Αύγουστος: Περίδοτο (Peridot) και Σπινέλιο (Spinel)

Το Περίδοτο και το Σπινέλιο είναι οι δυο birthstones για όσους έχουν γενέθλια τον Αύγουστο.

Το Περίδοτο (Peridot) αποτελεί μια σπάνια και διαφανής ποικιλία του ορυκτού ολιβίνη (< λατ. olive = ελιά) με μοναδική καθαρότητα στο υπέροχο πράσινο χρώμα του ελαιόλαδου. Το Peridot προέρχεται πιθανόν από την Περσική λέξη  faridat, που σημαίνει πολύτιμος λίθος και είναι από τους λίγους ημιπολύτιμους λίθους που δεν διατίθεται σε άλλες αποχρώσεις. Για αιώνες το λαμπερό πράσινο χρώμα του Περίδοτου είχε συνδεθεί με την πνευματική ηρεμία και το θείο στοιχείο, γι΄αυτό και έχει χρησιμοποιηθεί για να στολίσει θρησκευτικά σύμβολα και προστατευτικά φυλαχτά. Από πολλούς θεωρείται «ο λίθος της κάθαρσης», καθώς θεραπεύει από πολλές παθήσεις, απωθεί την αρνητική ενέργεια, τα δυσάρεστα συναισθήματα και τις κακόβουλες σκέψεις, ενώ ενθαρρύνει την αναζωογόνηση, την ευημερία και την ψυχική γαλήνη. Το Περίδοτο είθισται να χαρίζεται στην 16η επέτειο γάμου.

Το Σπινέλιο (Spinel) είναι ο δεύτερος από τους γενέθλιους λίθους του Αυγούστου και μπορεί κανείς να τον εντοπίσει σε πληθώρα χρωμάτων. Το ορυκτό πήρε το όνομά του από την λατινική λέξηspina, που σημαίνει αγκάθι εξαιτίας των αιχμηρών απολήξεων που έχουν οι κρύσταλλοί του. Αρκετοί ηγεμόνες και βασιλείς επέλεξαν την εντυπωσιακή αυτή πέτρα για να στολίσουν τα σκήπτρα, τα στέμματα και τα δαχτυλίδια τους. Το Σπινέλιο σε βαθύ κόκκινο χρώμα συγχέεται εκ πρώτης όψεως με το Ρουμπίνι, όμως διαφέρουν αρκετά τόσο στα χαρακτηριστικά όσο και στην τιμή τους! Θεωρείται τυχερή πέτρα για όλους τους τομείς στη ζωή ενός ανθρώπου, ιδιαίτερα στον τομέα των ερωτικών σχέσεων, καθώς δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για ευημερία και εξέλιξη. Απομακρύνει τον θυμό και την οργή, ενώ μέχρι και σήμερα το Σπινέλιο επιλέγεται από πολλούς θεραπευτές για τις παθήσεις του αίματος και την ενίσχυση της γονιμότητας. Επιλέγεται ως δώρο για την 22η επέτειο γάμου.

Σεπτέμβριος: Ζαφείρι (Sapphire)

Ο γενέθλιος λίθος του Σεπτεμβρίου είναι το Ζαφείρι (Sapphire) το οποίο ανήκει στην οικογένεια του κορουνδίου. Το Ζαφείρι πήρε την ονομασία του από την αρχαιοελληνική λέξη σάπφειρος (< σπιρ = αυτός που χαράσσει τα πάντα) και συμβολίζει την ευγένεια, την ειλικρίνεια και την πίστη. Μπορεί κανείς να το συναντήσει σε αρκετούς χρωματισμούς, όμως το δημοφιλέστερο είναι το Ζαφείρι στο βαθύ μπλε της θάλασσας. Για αιώνες αποτελούσε λατρευτό πολύτιμο λίθο και κοσμούσε βασιλικά δαχτυλίδια, καρφίτσες και στέμματα, καθώς υπήρχε η δοξασία ότι προστατεύει από το κακό και φέρνει σοφία στον ιδιοκτήτη του.

Επίσης, αρκετοί θεωρούν πως το Ζαφείρι με το σαγηνευτικό μπλε χρώμα ευεργετεί τον άνθρωπο σε όλους τους τομείς της ζωής του χαρίζοντας ευτυχία, σταθερότητα και ηρεμία. Παράλληλα, διαθέτει θεραπευτικές ιδιότητες σχετικές με το νευρικό σύστημα και τις ψυχικές διαταραχές. Το Ζαφείρι μαζί με το Διαμάντι, το Ρουμπίνι και το Σμαράγδι ανήκει στους πολύτιμους λίθους και συνήθως χαρίζεται ως δώρο στην 5η, την 45η και την 65η επέτειο γάμου. 

Διαβάστε περισσότερα για το ζαφείρι στο blog μας και ανακαλύψτε μοναδικά δαχτυλίδια με ζαφείρι στο kountouratzis.gr!

Οκτώβριος: Οπάλιο (Opal) και Τουρμαλίνη (Tourmaline)

Το Οπάλιο και η Τουρμαλίνη είναι οι δυο τυχερές πέτρες για όσους έχουν γενέθλια τον Οκτώβριο.

Το Οπάλιο αποτελεί έναν ασυνήθιστο και εντυπωσιακά ιδιόμορφο λίθο ως προς τη δομή του, καθώς περιέχει στην μάζα του μικρή ποσότητα νερού, το οποίο μαζί με το διοξείδιο του πυριτίου σχηματίζει ακανόνιστα σχήματα στο εσωτερικό του. Όταν το φως διαπερνά αυτά τα σχήματα, δημιουργεί τη σπάνια εναλλαγή των σπινθηροβόλων χρωμάτων που ιριδίζουν και μας θυμίζουν το ουράνιο τόξο. Η ονομασία του ορυκτού έχει σανσκριτική ρίζα, καθώς upala σημαίνει λίθος. Στον Μεσαίωνα πίστευαν ότι το Οπάλιο αποτελεί τυχερή πέτρα μεγάλης δύναμης, τύχης και πλούτου, καθώς θεωρούσαν ότι συγκεντρώνει όλες τις αρετές και τις ικανότητες των υπόλοιπων χρωματιστών λίθων. Το Οπάλιο εκτός από γενέθλιος λίθος του Οκτωβρίου θεωρείται, ότι ενισχύει τη δημιουργικότητα, προστατεύει από τις ασθένειες και προσφέρει έμπνευση σε όποιον το φοράει απομακρύνοντας δυσάρεστα συναισθήματα, όπως η θλίψη και η μελαγχολία.  Χαρίζεται ιδανικά στην 14η επέτειο γάμου.

Η Τουρμαλίνη είναι μια ξεχωριστή πέτρα που προέρχεται από τα βάθη της Ασίας, όπως και το όνομά της turamali, δηλαδή «η πέτρα των μικτών χρωμάτων». Η Τουρμαλίνη είναι ο μοναδικός λίθος που δεν αποτελεί ένα ενιαίο ορυκτό, αλλά μια ομάδα ορυκτών, γι΄αυτό και μπορεί να τη συναντήσει κανείς σε διάφορους χρωματισμούς, αλλά και σε συνδυασμούς χρωμάτων. Η εντυπωσιακή παλέτα των χρωμάτων της Τουρμαλίνης σε αποχρώσεις μπλε, πράσινο, κόκκινο, ροζ, πορτοκαλί, μωβ, αλλά και μαύρο, καθώς και η εναλλαγή αυτών των χρωμάτων ανάλογα με την οπτική γωνία ή τον φωτισμό ήταν τα δυο χαρακτηριστικά που δημιουργούσαν θαυμασμό και έκπληξη σε όποιον συναντούσε αυτή την πέτρα. Ειδικά οι μυστικιστές θεωρούν ότι η Τουρμαλίνη με την πληθώρα χρωμάτων που διαθέτει εκφράζει τον συναισθηματικό κόσμο του κατόχου της και χαρίζει καλλιτεχνική έμπνευση. Μέχρι και σήμερα αποτελεί σύμβολο της αγάπης και της φιλίας. Δωρίζεται, συνήθως, για τον εορτασμό της 8ης επετείου του γάμου.

Νοέμβριος: Κίτρινο Τοπάζι (Topaz) και Citrine

Το Τοπάζι (Topaz) και το Citrine είναι οι δυο γενέθλιοι λίθοι που φέρνουν καλοτυχία, ηρεμία και ευημερία σε όσους έχουν γενέθλια τον Νοέμβριο.

Το Τοπάζι είναι ορυκτό με εντυπωσιακή σκληρότητα, μοναδική διαφάνεια και ποικιλία χρωμάτων. Στην Αρχαία Ελλάδα και την Αίγυπτο ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής η χρήση του στα κοσμήματα, καθώς πίστευαν ότι το Τοπάζι ως γενέθλιος λίθος του Νοεμβρίου συμβολίζει την δύναμη και την τόλμη, ενώ στην Ινδία θεωρούσαν ότι όποιος φοράει την πέτρα στο μέρος της καρδιάς θα έχει μακροζωία και σύνεση. Συναντάται σε πλήθος χρωμάτων, όμως το πιο σπάνιο και εντυπωσιακό είναι το Imperial Topaz σε χρυσαφί απόχρωση που μάγευε τους Τσάρους της Ρωσίας. Το Τοπάζι είναι γνωστό για τις θεραπευτικές, αλλά και τις πνευματικές του ιδιότητες, καθώς έχει συνδυαστεί με τη δημιουργικότητα, την αναγέννηση, την εσωτερική ισορροπία και την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης. Είθισται να δωρίζεται στην 4η και 23η επέτειο γάμου.

Το Citrine είναι μια σπάνια ποικιλία διάφανου χαλαζία σε μοναδικές αποχρώσεις του κίτρινου και του πορτοκαλί. Για χιλιάδες χρόνια το χρησιμοποιούσαν στην κατασκευή κοσμημάτων, καθώς η εκτυφλωτική του λάμψη μάγευε όποιον το αντίκρυζε. Επιπλέον, αποτελούσε το σύμβολο της αφθονίας και της ευδαιμονίας, αφού από την αρχαιότητα θεωρούσαν ότι αυτός ο ενεργειακός λίθος προσελκύει την ευτυχία και τη χαρά σε κάθε τομέα. Μέχρι και σήμερα «ο λίθος του ήλιου» σχετίζεται με την αυτάρκεια, την οξύνοια και την ψυχική αρμονία. Αρκετοί επιλέγουν κοσμήματα με τον γενέθλιο λίθο του Νοεμβρίου για να γιορτάσουν τη 13η επέτειο του γάμου τους.

Δεκέμβριος: Τυρκουάζ (Turquoise), Τανζανίτης (Tanzanite) και Μπλε Ζιργκόν (Blue Zircon)

Οι γεννημένοι τον Δεκέμβριο είναι τυχεροί καθώς έχουν όχι μια, ούτε δυο, αλλά… τρεις birthstones: το Τυρκουάζ, τον Τανζανίτη και το Μπλε Ζιργκόν.

Το Τυρκουάζ ή Τουρκουάζ είναι αδιαφανές ορυκτό με έντονο γαλαζοπράσινο χρώμα. Στην αρχαιότητα ο λίθος ήταν γνωστός με την ονομασία «Καλλαΐτης», όμως την περίοδο του Μεσαίωνα οι Γάλλοι έδωσαν το όνομα Turquoise, γιατί οι Ευρωπαίοι προμηθεύονταν αυτή την πέτρα από την Τουρκία. Το Τυρκουάζ κατέχει ξεχωριστή θέσησε όλους τους αρχαίους πολιτισμούς, καθώς αποτελούσε αγαπητή και δημοφιλή επιλογή για την κατασκευή κοσμημάτων και αγαλμάτων. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η κοινή δοξασία στους περισσότερους λαούς ότι το Τυρκουάζ ως ενεργειακός λίθος προστατεύει από το κακό και φέρνει καλοτυχία.

Μέχρι και σήμερα αποτελεί ένα σημαντικό φυλαχτό για όποιον το φοράει, ενώ αρκετοί πιστεύουν ότι ωφελεί τη σωματική υγεία, γιατί έχει αντιφλεγμονώδη και αποτοξινωτική δράση. Το Τυρκουάζ με τη μοναδική απόχρωση του γαλανού ουρανού συμβολίζει τη γαλήνη και αναδεικνύει τα αληθινά συναισθήματα του κατόχου της. Η παράδοση θέλει το δώρο ενός κοσμήματος με Τυρκουάζ να σημαίνει «μη με λησμονήσεις» και συνήθως χαρίζεται στην 11η επέτειο γάμου.

Ο Τανζανίτης είναι η διάφανη μπλε ποικιλία του ορυκτού Ζωϊσίτη που βρέθηκε στην περιοχή της Τανζανίας, από την οποία προέρχεται και η ονομασία του. Ο πανέμορφος λίθος με το βαθύ μπλε χρώμα αποτελεί ανακάλυψη του 20ου αιώνα, γι΄αυτό και δεν έχει συνδεθεί με ιστορίες, μύθους και δεισιδαιμονίες. Η πέτρα παρουσιάζει το μοναδικό φαινόμενου του τριχωϊσμού, αλλάζει δηλαδή αποχρώσεις ανάλογα με το φως που διαθλάται μέσα της. Η εναλλαγή των μπλε και μωβ χρωματισμών συνδέθηκε με τη ανάπτυξη της συνείδησης, τη φαντασία και την έμπνευση. Παράλληλα, ο Τανζανίτης ενδυναμώνει τις οικογενειακές σχέσεις και χαρίζει εσωτερική αρμονία σε όποιον τη φοράει. Ο Τανζανίτης δεν είναι μόνο ο γενέθλιος λίθος του Δεκεμβρίου, αλλά είθισται να δωρίζεται στην 24η επέτειο γάμου.

Το μπλε Ζιργκόν είναι ένας ημιπολύτιμος λίθος και η πιο σπάνια ποικιλία του ορυκτού Ζιργκόν, η οποία προέρχεται από τα βάθη της Ασίας. Παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με την τεχνητή πέτρα Cubic Zirconia (κυβική ζιρκονία), γι΄αυτό και πολλές φορές συγχέονται. Το μπλε Ζιργκόν διαθέτει αυθεντική λάμψη και ανυπέρβλητη ομορφιά μαγεύοντας τα βλέμματα.

Στο παρελθόν εκτός από τη χρήση του σε κομψά και λαμπερά κοσμήματα, είχε χρησιμοποιηθεί και ως φυλαχτό όσων ταξιδεύουν στη θάλασσα. Θεωρούσαν ότι το μπλε Ζιργκόν αποτελεί ενεργειακό λίθο με μεταφυσικές ιδιότητες, καθώς τους προστατεύει από την αρνητική ενέργεια και τα προβλήματα. Επίσης, ο υπέροχος αυτός γενέθλιος λίθος λέγεται ότι καθαρίζει την αύρα, χαρίζει αυτοπεποίθηση και βελτιώνει την οικονομική κατάσταση του κατόχου του. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι το μπλε Ζιργκόν ισχυροποιεί τους δεσμούς αγάπης και φιλίας.

Στο kountouratzis.gr θα βρείτε μοναδικά σχέδια με birthstones στην καλύτερη τιμή της αγοράς!

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest