FB pixel ...
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

10 βασικά γνωρίσματα για το μαύρο διαμάντι

Μαύρο διαμάντι: Η «σκοτεινή» όψη της κομψότητας

1. η πρώτη γνωριμία

Αναμφίβολα, το διαμάντι αποτελεί τον πιο εντυπωσιακό και μαγευτικό πολύτιμο λίθο γι’ αυτό και βρίσκεται στην 1η θέση επιλογής των ανθρώπων˙ όμως, το μαύρο διαμάντι έχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας! Αντιπροσωπεύει μια ιδιαίτερη κατηγορία διαμαντιού και φυσικά έχει και αυτό αρχαιοελληνική προέλευση, καθώς «άδαμας» σημαίνει αδάμαστος, αυτός που δεν δαμάζεται εύκολα.

Κountouratzis
Μονόπετρο Με Μαύρο Διαμάντι Από Λευκόχρυσο Κ18

2. η ανακάλυψη & η προέλευσή του

Η ιστορία του μαύρου διαμαντιού παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Αν και ο σχηματισμός του ανάγεται στα 2,6 έως 3,8 δισεκατομμύρια χρόνια πριν, τα πρώτα μαύρα διαμάντια βρέθηκαν περίπου το 500 π.Χ. στην Ινδία. Τα περισσότερα φυσικά μαύρα διαμάντια έχουν προέλευση συνήθως από τη Βραζιλία και την κεντρική Αφρική. Το εμπόριο βοήθησε ιδιαίτερα στη διάδοσή του στις χώρες της Ασίας και αργότερα της Ευρώπης. Η σπανιότητά τους έγκειται στο γεγονός ότι μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί μόνο 3 τόνοι!

3. τι συμβολίζει το μαύρο διαμάντι;

Η σαγήνη και το μυστήριο που αποπνέει το μαύρο διαμάντι προσέλκυσε το ενδιαφέρον των ανθρώπων της αρχαιότητας οι οποίοι απέδιδαν στον «μαύρο λίθο» θεϊκές ιδιότητες. Οι Ινδοί, οι Αρχαίοι Έλληνες καθώς και οι Αρχαίοι Ρωμαίοι πίστευαν ότι το μαύρο διαμάντι τους προστατεύει από τους εχθρούς και τους φέρνουν καλοτυχία. Αν και αρκετοί βασιλείς έιχαν στη συλλογή τους μαύρα διαμάντια ως σύμβολο εξουσίας, η σκοτεινή τους «λάμψη» δεν άργησε να συνδυαστεί με την κατάρα, την κακοτυχία και τον θάνατο. Στη σύγχρονη Ευρώπη το μαύρο διαμάντι αποτελεί σύμβολο μεγαλοπρέπειας και εσωτερικής δύναμης, ενώ μερικοί υποστηρίζουν ότι ωφελεί ακόμη και τον γάμο ενός ζευγαριού!

4. Το σπάνιο μαύρο χρώμα του

Το μαύρο διαμάντι είναι ένας σπάνιος ορυκτός λίθος με φυσικό μαύρο χρώμα! Βρίσκεται ουσιαστικά 75-200 χιλιόμετρα κάτω από την γη και προέρχεται από την τήξη των πετρωμάτων που προϋπήρχαν στον ανώτερο μανδύα του φλοιού της. Η υψηλή θερμοκρασία και η πίεση κάτω από τη γη δημιουργούν τα μόρια άνθρακα τα οποία σε συνδυασμό με άλλα χημικά στοιχεία αποτελούν το διαμάντι. Το μαγευτικό μαύρο χρώμα του σχετίζεται με την κρυσταλλική δομή του και οφείλεται στην παράλληλη παρουσία των χημικών στοιχείων Βορίου (B) & Γραφίτη (C) σε τυχαία ομαδοποίηση με την πληθώρα μαύρων εγκλείστων, τα οποία απορροφούν όλο το φως που αναδύεται από το διαμάντι.

Αντίθετα, άλλα χρωματιστά διαμάντια λαμβάνουν το χρώμα τους από γεωλογικά στοιχεία όπως το άζωτο και το υδρογόνο (γκρι, καφέ και κίτρινο διαμάντι). Βέβαια, δεν υπάρχουν αποκλειστικά φυσικά μαύρα διαμάντια, αλλά και επεξεργασμένα διάφανα διαμάντια τα οποία βάφονται μόνιμα μαύρα με συγκεκριμένη ακτινοβόληση, η οποία δεν βλάπτει τη φυσική ή χημική δομή του διαμαντιού.

5. Σκληρότητα & βάρος

Το μαύρο διαμάντι βρίσκεται στην 10η θέση της κλίμακας Mohs ακριβώς όπως και το διάφανο διαμάντι, γεγονός που το κάνει και αυτό τον πιο σκληρό ορυκτό λίθο. Παρόλα αυτά, το μαύρο διαμάντι, αναφορικά με την βαρύτητά του (specific gravity), είναι πιο ελαφρύ από το διάφανο, γεγονός που επηρεάζει σημαντικά την τιμή του.

6. η ιδανική κοπή (cut)

Το μαύρο διαμάντι «λάμπει» διαφορετικά από το διάφανο λευκό, καθώς δεν αντανακλά το φως˙ αντιθέτως, το απορροφά. Αυτό το ιδιαίτερο στοιχείο του είναι σημαντικό για την κοπή του (cut), καθώς δεν επιλέγεται το κλασικό round brilliand diamond cut, αλλά μια εξειδικευμένη διαδικασίακοπής, που ονομάζεται στίλβωση. Κατά τη διάρκεια της στίλβωσης η κορυφή του διαμαντιού (crown) αποκτά brilliant κοπή χωρίς απαραίτητη ακρίβεια, ενώ η βάση του (cullet) αποκτά μια οκτάγωνη κοπή (eight cut). Με αυτόν τον τρόπο αναδεικνύεται το σπάνιο μαύρο χρώμα του διαμαν

7. πιστοποίηση αυθεντικότητας

Το μαύρο διαμάντι λαμβάνει διαφορετικές κοπές και βάρος (καράτια), όμως δεν μπορεί να ταξινομηθεί στην κλίμακα διαύγειας και χρώματος. Αυτό σημαίνει ότι η πιστοποίηση του δεν αναφέρει όλους τους βαθμούς των 4Cs (κοπή διαμαντιού, χρώμα, διαύγεια και καράτια), όπως συμβαίνει με τα άχρωμα διαμάντια. Το έγγραφο πιστοποίησής του ονομάζεται Αναφορά Αναγνώρισης και Προέλευσης Έγχρωμου Διαμαντιού σύμφωνα με τη GIA και αναφέρει το χρώμα και τη φυσική του προέλευση.

8. μαύρο διαμάντι & κοσμηματοποιΐα

Για πολλά χρόνια το μαύρο διαμάντι δεν χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή κοσμημάτων λόγω της σκληρότητάς του. Η μοναδική του διάταξη καθιστούσε δύσκολη την κοπή και το γυάλισμά του. Χρησιμοποιήθηκε ως επί το πλείστον στον χώρο της βιομηχανίας. δύσκολο να κοπεί και να γυαλιστεί. Για πολλά χρόνια, θεωρήθηκε ότι είναι καταλληλότερο για βιομηχανική χρήση και ως επί το πλείστων ακατάλληλο για κοσμήματα.

Μόλις, στα τέλη της δεκαετίας του ΄90 το μαύρο διαμάντι αρχίζει να κατατακτά τον χώρο της κοσμηματοποιΐας και να πρωταγωνιστεί σε πληθώρα κοσμημάτων. Ο πιο δημοφιλής συνδυασμός είναι με ροζ χρυσό μέταλλο και το αποτέλεσμα είναι ακαταμάχητο. Αρκετοί, μάλιστα, το επιλέγουν και ως δαχτυλίδι αρραβώνων. Ο μοναδικός χρωματισμός και η σπανιότητά του έχουν κερδίσει πλέον την αγορά.

9. τα δημοφιλέστερα μαύρα διαμάντια όλων των εποχών

Το μεγαλύτερο και δημοφιλέστερο μαύρο διαμάντι όλων των εποχών είναι το γνωστό De Grisogono ή The spirit of De Grisogono με βάρος 312,24 καράτια προερχόμενο από την κεντρική Αφρική. Το μέγεθος και η κοπή του σε στυλ Mogul το κάνουν το σπάνιο στο είδος του.

De Grisogono ή The spirit of De Grisogono

Ένα ιδιαίτερο μαύρο διαμάντι κοπής cushion είναι το γνωστό Black Orvol ή το Μάτι του Brahma με βάρος 67,50 καράτια. Πήρε το όνομά του από την Ρωσίδα πριγκίπισσα Νάντια Βυγκίν – Ορλόφ η οποία ήταν ανάμεσα στους κατόχους του διαμαντιού που αυτοκτόνησαν. Γι΄αυτό τον λόγο θεωρείται ότι φέρει κατάρα για όποιον το φοράει.

Black Orvol

Φυσικά, στην κατηγορία των δημοφιλέστερων και σπάνιων διαμαντιών δεν θα μπορούσε να λείπει το Black Amsterdam Diamond  33,74 καρατίων. Η προέλευση του είναι από την Αφρική, όμως πήρε το όνομά του από το Άμστερνταμ, καθώς εκεί έγινε η κοπή του. Η επιφάνειά του διαθέτει διάφορες έδρες και η κοπή του σε σχήμα pear στολίζουν ένα μοναδικό κολιέ, το οποίο πουλήθηκε σε δημοπρασία το 2001 έναντι 352.000 δολαρίων!

Black Amsterdam Diamond 

10. φροντίδα & περιποίηση

Τα κοσμήματα που είναι διακοσμημένα με μαύρο διαμάντι θέλουν ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα. Η παρουσία πολλών εγκλεισμάτων, ο λόγος δηλαδή που προσδίδει το μαύρο χρώμα στο διαμάντι, είναι και η αιτία της ευαισθησίας του. Μπορείτε να καθαρίζετε το μαύρο διαμάντι μόνο με σαπούνι και νερό αποφεύγοντας χημικά καθαριστικά, ατμό και υπερήχους που μπορεί να βλάψουν το χρώμα του και να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη ζημιά. Για την φροντίδα των κοσμημάτων σας πατήστε εδώ.

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest