FB pixel ...
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Ρουμπίνι: 6 + 1 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε

«Ρουμπίνι: η πέτρα του πάθους»

1. Τι είναι το ρουμπίνι;

Tο Ρουμπίνι (Ruby) είναι ένας από τους δημοφιλέστερους χρωματιστούς πολύτιμους λίθους. Ανήκει στην οικογένεια του Κορουνδίου και τον συναντάμε σε διάφορους τόνους του κόκκινου χρώματος. Ο μαγευτικός και ποθητός λίθος πήρε το όνομά του από τον εγγενή κόκκινο χρωματισμό του και ονομάστηκε ruber (< λατ. rubeus < ruber = ερυθρός, κόκκινος), ενώ ήταν γνωστός και στην αρχαιότητα με το όνομα «σάπφειρος πορφυρίτης» ή «σάπφειρος πορφυρίζων». Το Ρουμπίνι με το εντυπωσιακό φλογερό κόκκινο χρώμα θεωρήθηκε ο «βασιλιάς των πολύτιμων λίθων» και χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον στην κατασκευή βασιλικών κοσμημάτων. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι η σκληρότητα, καθώς, μετά το διαμάντι, είναι ο δεύτερος πιο σκληρός λίθος της φύσης με τιμή 9[1] στην κλίμακα Mohs[2].

2. Γιατί είναι κόκκινο;

Το Ρουμπίνι οφείλει τον ιδιαίτερο κόκκινο χρωματισμό του στην παρουσία χρωμίου, το οποίο ανάλογα με την περιεκτικότητά του δημιουργεί διαφορετικές αποχρώσεις από βαθύ πλούσιο κόκκινο έως ροζ. Όλα τα υπόλοιπα κορούνδια διαφορετικού χρώματος είναι γνωστά ως ζαφείρια.

3. Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την αξία του;

Η αξία ενός Ρουμπινιού εκτοξεύεται, αν διαθέτει το λαμπερό και συναρπαστικό κόκκινο χρώμα, γνωστό ως Pigeon’s blood (= αίμα του περιστεριού), μια ποικιλία που συναντάται μόνο στη Βιρμανία. Βέβαια, καθοριστικός παράγοντας της αξίας ενός ρουμπινιού είναι και η καθαρότητά του η οποία εξαρτάται από την ύπαρξη εγκλείστων μέσα στον λίθο. Τα ρουμπίνια με το βαθύ κόκκινο χρώμα και χωρίς ατέλειες είναι δυσεύρετα και φυσικά πανάκριβα, καθώς οι τιμές τους υπερβαίνουν ακόμη και τα διαμάντια παρόμοιου βάρους και ποιότητας.

https://kountouratzis.gr/product/new-product-5/

4. Ποια είναι η προέλευσή του;

Ο πολυπόθητος πολύτιμος λίθος προερχόταν για πολλούς αιώνες από τη βόρεια Μιανμάρ και συγκεκριμένα από την κοιλάδα Μογκόκ. Τις τελευταίες δεκαετίες, όμως, βασική πηγή εξορύξεων ρουμπινιού είναι η Μονκ Σχου που βρίσκεται στην κεντρική Μιανμάρ. Φυσικά, εξορύξεις γίνονται και σε άλλες χώρες, όπως στη Σρι Λάνκα, στη Μαδαγασκάρη, στο Αφγανιστάν, στη Καμπότζη, στην Ινδία και στην Αυστραλία.

5. Ποια είναι τα διασημότερα ρουμπίνια όλων των εποχών;

Ένα από τα διασημότερα κοσμήματα με Ρουμπίνια είναι το περιδέραιο της Elisabeth Taylor σχεδιασμένο από τον οίκο Cartier. Η διάσημη ηθοποιός κατείχε επίσης ένα ρουμπίνι 8,24 καρατίων, το οποίο πωλήθηκε σε δημοπρασία για περισσότερο από 4 εκατομμύρια δολάρια!

Μια ακόμη μοναδική δημιουργία με ρουμπίνι και διαμάντια αξίας $800.000είναι το δαχτυλίδι αρραβώνων που χάρισε ο διάσημος ποδοσφαιριστής David Beckham στην αγαπημένη του Victoria Beckham, για να  επισημοποιήσουν τη σχέση τους.

Βέβαια, μέχρι και σήμερα το πολυτιμότερο ρουμπίνι που έχει εξορυχθεί είναι το «Sunrise Ruby» 25,59 καρατίων από την Μιανμάρ, το οποίο πωλήθηκε σε δημοπρασία για 30 εκατομμύρια δολάρια! Το «Sunrise Ruby» αποτελεί τον ακριβότερο χρωματιστό λίθο που έχει δημοπρατηθεί ποτέ!

Sunrise Ruby

6. Γιατί θεωρείται «χρήσιμος» λίθος;

Ο πολυπόθητος λίθος δεν έχει κατακτήσει μόνο τον χώρο της υψηλής κοσμηματοποιΐας, αλλά χρησιμοποιείται ευρύτερα στον χώρο της ωρολογοποιΐας και της μηχανολογίας. Εξαιτίας της σκληρότητας και της ανθεκτικότητάς του απέναντι στην οξείδωση επιλέγεται από ωρολογοποιούς για τη συγκράτηση αξόνων στήριξης, ενώ συχνή είναι η χρήση του και στην κατασκευή λεπτών μηχανών ακριβείας, όπως π.χ. χρονόμετρα πλοίων.

7. Τι συμβολίζει;

Ο θαυμαστός πολύτιμος λίθος με την απαράμιλλη ομορφιά ήταν περιζήτητος στην αρχαιότητα και συγκεκριμένα στην αρχαία Ινδία με τις ιστορικές πηγές να αναφέρουν το ρουμπίνι ως Ratnaraj, που σημαίνει «ο βασιλιάς των πολύτιμων λίθων». Το κόκκινο χρώμα του συνδυάστηκε με τη ζωή, το πάθος και την ενέργεια. Για αιώνες το ρουμπίνι αποτέλεσε σύμβολο της αγάπης, της ευημερίας και της δύναμης, γι΄αυτό άλλωστε και στόλιζε τα στέμματα και τα δαχτυλίδια των βασιλέων.

Πολλοί πιστεύουν ότι το ρουμπίνι χαρίζει ευτυχία, ενισχύει την αυτοπεποίθηση, ενθαρρύνει και οδηγεί σε πνευματική διαύγεια τον κάτοχό του. Θεωρείται η τυχερή γενέθλια πέτρα του μήνα Ιουλίου, ενώ ένα κόσμημα στολισμένο με ρουμπίνι αποτελεί το ιδανικό δώρο για την 15η, την 40η και την 80η επέτειο γάμου ενός ζευγαριού, ως εκδήλωση του απόλυτου έρωτα.

Μπορείτε να επισκέπτεστε το blog μας για χρήσιμες πληροφορίες και άρθρα σχετικά με τα κοσμήματα και τα ρολόγια!

Αν θέλετε να ξεχωρίσετε, δεν έχετε παρά να επιλέξετε ένα κόσμημα με ρουμπίνι! Ο πανέμορφος λίθος του Ρομαντισμού που συμβολίζει την αιώνια αγάπη αποτελεί το ιδανικό δαχτυλίδι για μια εναλλακτική πρόταση γάμου! Επισκεφθείτε μας στο kountouratzis.gr και ανακαλύψτε κοσμήματα με ρουμπίνια υψηλής ποιότητας και αισθητικής.

[1] Μέγιστη τιμή σκληρότητας είναι το 10 στην οποία βρίσκεται το Διαμάντι.

[2] Κλίμακα Mohs: Διεθνής κλίμακα μέτρησης σκληρότητας ορυκτών

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest